Tråkigt...

Publicerad 2013-04-29

 
Jag har fortarande ont i revbenen. Ibland känns det lite bättre men sen ibland har jag så jäkla ont. Jag kan varken jobba eller rida. Och det blir otroligt långtråkigt!
Hästarna har ju fått tagit det lite lugnt.  Igår skulle vi egentligen vart och tävlat. Eller okej, tävlat och tävlat, en liten "titthindershoppning". Men på lördagen fick jag tillsist inse att jag var tvungen att avanmäla mig..trist..
Jag hade verkligen sett fram emot den, dels för att det var utomhus och sen är det alltid kul o se om Mere kollar på något. Förra året hade vi ju en del problem med att hon stannar vid utgången, och står där och stegrar, typ... I ridhus har det aldrig vart ett problem, men det är just när det är ute. Men jaja, det kommer det med! Igår fick hästarna longeras. Tog först in Blackie, men då fick Mere världens spel i hagen och bara galopperade runt, runt, runt! Och nu var det inte någon liten halvdan galopp, utan hon tog i allt hon hade!! Hon klarar verkligen inte av att stå. Sån jäkla energi har den hästen! Så vi fick ta in henne oxå. Sen longerade jag Blackie han skötte sig jätte bra! Riktigt fin är han. Sökte sig neråt och jobbade på bra. Vart inte så länge för han eftersom han stått ett tag. Sedan lilla Mere då. Hon skötte sig också, men hon är inte alls lika avslappnad och mjuk. Men tror det är en bra "aktivitet" istället för ridning. Jag rider i princip varje dag annars! Men nu ser jag ju faktiskt att det finns andra motionsformer än bara ridningen, (inte lika roliga men..) där hästarna får bra motion men jag behöver inte alls göra mycket. Dessutom är hästarna så snälla och springer bara så snällt runt mig i en volt. Inget bråk eller släng hit och dit. Ska ta och löshoppa dom någon dag oxå. Idag slutar Sören kl tre, så då kommer han och hämtar mig, så åker vi till stallet tillsammans och fixar allt. Ska försöka longera hästarna idag med. =)
 
 
 

Tålamodsprövning?

Publicerad 2013-04-27

 
Imorse hade jag utsläpp. Snälla Sören var med, så då gick det som vanligt smidigt! När alla hästar var ute fixade vi iordning i stallet. Som vanligt så mockade jag och han fixar det andra. Vilket jag även gjorde igår. Egentligen så tänkte jag ju att han skulle få fixa det då, men jag blir så irriterad av att stå och kolla när han gör fel... Ja, jag vet! Han gör sitt bästa och försöker bara vara snäll! Men jag orkar inte alltså. Och det gick ju helt ok! 
Igår var vi även inne till Karlstad, till Färjestad shoppen. Haha, rolig resa!
Jag satt först och kollade på deras hemsida vad dom hade för täcken, så hade jag mer eller mindre bestämt mig för ett täcke som dom skulle få varsitt av då. Sen när vi kom dit, tyckte jag inte alls om färgen på de...men tänkte att skitsamma hur det ser ut, bara det är bra. (För det är av samma märke som Meres superbra vintertäcke, och det är jag jätte nöjd med!). Så började jag kolla bland hyllorna och då hittade jag en annan modell, av samma märke, med mycket olika färger!! Ojj, ojj, ojj, vad svårt det blev då! =) Så jag och Sören stod nog vid dom där täckena  i över en timme för att hitta snygga färger och storlekar m.m. (Haha, Sören tyckte det var sååå ku! Hehe..) Och så nådde jag inte eller orkade inte och det gjorde ont och så, så jag fick peka och Sören fick stå och flytta och ta ner och lägga tillbaka och vika ihop m.m. Jaaa....han var inte riktigt lika road som jag av att kolla på alla fina täcken! Och förstod absolut inte hur det kunde vara såå svårt att välja ett täcke av alla dom som var där...för alla såg ju "lika dana" ut?! jaja... Egentligen ville jag ha olika färger åt dom, men det fanns tyvärr inga i rätt storlek. Så tillsist vart det två gråa 100g regntäcken, med hals som dom ska få ha till sommaren dom dagar det är regn och rusk! Dock hoppas jag på att dom endast behöver användas ett fåtal gånger till sommaren! Och inte varenda jäkla dag!...
Sen svängde vi förbi Hööks när vi endå var i närheten lixom! Där köpte jag ett nytt tvådelat bett och ett par nya svarta tyglar (till dressyrtränset). Släta på utsidan, gummi på insidan får se om dom är bra!! Sen köpte jag även med några tröjor till mamma.
 
Sedan till stallet och mocka och borsta lite på hästarna + täckesprovning givetvis! Sen tog vi ut Blackie och longerade honom en liten stund innan vi släppte honom lös på banan. Han höll sig väldigt lugn och stannade och kollade på saker. Körde även lite det att han ska komma in till mig från volten när jag ber honom, och följa mig osv, utan grimskaft alltså. Han lyssnade jätte bra! 
Sen gjorde vi samma sak med Mere. Men det är ju en lite rally-maja det! Gudars vad den hästen älskar att springa. Gärna ladda på och ta i som satan. om det än är så för 20 m, så ska dom metrarna vara toppfart, i princip. Och så öronen spetsade framåt heeela tiden verkligen. Skulle försöka göra samma sak med henne. Kalla in henne till mig osv.. Jo tjena! Hon tyckte det var hur kul som helst att springa runt och "finta" mig och Sören. Och hon blir aldrig trött, aldrig trött verkligen! Tillsist lyckades vi få henne och stanna och hon gick fram till mig, så det var den träningen med det! 1 gång är iallafall 1 gång! ;)
Och när vi ändå var så sent i stallet så tog vi nattfodringen. Sedan var vi ju tvungna att lämna av tröjorna hos mamma. Sören tycker jag är lite lagomt omständig sådär...ibland...tror jag..;) Men där fick han iallafall en "Trailer-tidning" (om maskiner, lastbilar och traktorer..typ) Så då kunde han sitta och glo i den ett tag, så vart han så glad sen!!! Guud va roligt det är med hästar!! =)
 
Täcket som det till sist vart! Även ett likadant till Mereli!
 
 
Min lilla kille. <3
 
 
 
 
Och så Mere! <3
 
 
 

Blev inte riktigt som tänkt...

Publicerad 2013-04-26

 
I tisdags var Mere betydligt mycket trevligare att rida. Hon kändes mjuk och lyssnade bra. Vi tränade lite på ökningar, där hon faktiskt känns fin, men det svåra är att ta tillbaka henne sen. Vart inte så långt pass. Senare hade vi stallmöte.
 
I onsdags vart det ju som sagt hem och sova direkt efter jobbet. Sedan jobb i Hasselfors  och jobba natt. Är alltid lite nervös över det eftersom att man kör själv. Eller det sitter ju givetvis en person i mätstationen, där alla stockar går igenom. Men det var bara jag som körde truck. Och det kan ju hända saker. Tex att man får snetag och tappar ut allt timmer ur gripen eller får en stock i rutan '*host host*. :) Eller att nått går sönder eller liknande. Men det gick bra, förutom några tappade stockar här och där. Sen iväg till Karlskoga och jobba där till 6.30.(igår alltså). 
Just nu på kommunen håller vi på och tar bort vintergrus. Maskinerna sopar ju upp det mesta av det. Men sen ligger det ju grus på sånna ställen där dom inte kommer åt. Tex. trappor, gräsytor och ställen dom inte kommer in med maskinerna på. Så då får ju vi blåsa ut det till vägen eller ta upp det på annat sätt. 
Jag stod på ett dagis med ett skyffeljärn och skrapade bort jord och grus som hade fastnat på några stenplattor. Super engegerad! Sen vrider jag mig på något sätt och det kändes som något knakade till vid revbenen. Efter det kunde jag knappt röra mig för att det gjorde så jäkla ont. Kunde knappt gå! Så vid elva var jag tvungen att gå hem. Ringde till vårdcentralen och dom sa att det antagligen var en spricka eller fraktur på revbenen. Det är inget dom gör något åt om man inte har stora problem med andningen. Jag tyckte att det var så konstigt att jag inte alls kände något efter själva olyckan, men att jag bara fått ondare och ondare för varje dag. Men det var tydligen typiskt när man fått en skada på revbenen. Smärtan ökar succesivt och är som värst 7-10 dagar efter olyckan, sedan blir det bättre och det börjar läka. Och igår var ju exakt en vecka sedan olyckan. Värktabletter var det dom rekomenderade. Så vart varken jobb i natt eller idag. Men det känns bättre idag så hoppas det går fort! Men jag har fan ont i magen över att hästarna inte blivit ridna ordentligt. Okej Mere har fått 2 vilodagar, så kanske inte så farligt. Men Blackie har redan stått i en vecka! Men jag ska övertala Sören att han får longera dom när vi är till stallet idag, haha plus att han får göra allt annat. Jag ska bara stå och kontrollera så han gör rätt, stackarn. ;) Maten kanske jag åtminstonde kan fixa! 
Men igår var ju oxå hovslagaren och slog på tappskon på Blackie iallafall, så då kan han ju åtminstonde röra på sig.
 
Blackie väntar på hovslagaren. Fick lufta pälsen lite! Så himla snäll och lugn var han.
 
 
*BILDBOMB* På mina fina! Dom vart så busiga när Blackie kom tillbaka till hagen. Knäppisar!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Haha, snyggaste kortet på dom!
 
 
 
 
Så söta är dom! <3
 
 
 
 

Måndag.

Publicerad 2013-04-26

 
I måndags var jag i växthuset och jobbade. Vilket jag även var i torsdag. I torsdags planeterade vi massor av plantor av sommarblommorna. Det är pyttesmå plantor nu, som flyttades till en större kruka som dom ska växa i tills vi ska plantera dom ute i sommar. Men först är det vårblommarna som ska ut, pensér, som vi i måndags flyttade utanför växthuset, eftersom dom strax ska planteras i rabbaterna i Karlskoga. Det var över 20 000 plantor som skulle ut! Så där hölls vi hela dagen. Jag trodde först att jag inte skulle kunna vara med eftersom jag hade ont i revbenen, men det gick faktiskt bra! 
Mere fick gå i paddocken, vill absolut inte rida ut på hästarna nu när vägarna är så dåliga. Jag skulle vara duktig och slängde på både dressyrsadel och "dressyrtränset" som jag nu har ett tredelat egg bett på. Det gick inte alls, hon var jätte tjaffsig och bet sig fast på höger. Jag satt och försökte jobba med henne, men hon vägrade ta tygeln. Så efter ett tag bytte jag träns till pessoat. Det svarade hon lite bättre på, men absolut inte så att vi fick en bra känsla och att man är nöjd med passet. Och hon var väldigt studsig och uppåt. Nej usch, inget trevligt pass! Sen hade jag insläppet och vart som vanligt sen hemåt... Ingen toppen dag...
 
Från i torsdag när vi satte ner sommarblommorna.
 
 
Som ni ser här flyttas dom där pyttesmå plantorna över till större krukor. Mycket plantor att sätta kan jag lova!
 
 
Från i måndags. FÖRE.
 
 
EFTER. Ser inte alls ut som det är så mycket blommor som det är. Men det var jobb med det kan jag sejja! =)  
 
 
 
 
 

I torsdags!

Publicerad 2013-04-23

 
Ja som ni märker hoppar jag lite i tiden här men! Har inte riktigt kunnat ridit ordentligt i helgen pga en liten olycka. Och Blackie kommer få långledigt. Så ska berätta varför. =)
Då var det hoppning på schemat. Blackie fick ju som vanligt bara hoppa några småskutt. Och han är ju hur cool som helst, kollar absolut inte på något. Han fick även galoppera över flera galoppbommar i rad och skötte det bra. Tyvärr är han ju lite för nonchalant och ibland skulle det vara bättre med en häst som verkligen är rädd om sig och absolut inte vill slå i nånstans.  Men man kan ju inte få allt! Några fina hopp fick han till och då tyckte han det var så himla kul efter hindret! =) Men han är otroligt fin att rida för övrigt och jag tycker grymt mycket om honom! 
 
Sen var det ju då Meres tur. Hon fick ju lite mer komplicerade övningar. Eller ja, mer komplicerade än Blackie iallafall. Till Mere brukar jag jämt lägga ut så mycket bommar och grejjer som möjligt. Just för att hon ska tvingas att åtminstonde kolla vad hon gör och har fötterna. Hon är ju så grymt snabb i benen alltså, så hon kan ju nästan springa i sken endå. ;) Men iallafall, hon kändes jätte fin, pigg och framåt (som alltid) men lyssnade ändå väldigt bra!  Och hon verkar tycka det är så roligt att hoppa!! Haha, öronen framåt hela tiden och så ska det gå fort!
 
Lilla olyckan då, Mere hade hoppat så fint och vi hade höjt lite. Och hon tog ett sånt där jätte fint språng över så man bara ville ösa beröm över henne. Så bara helt plötsligt, några galoppspång efter hindret på kortsidan, gör hon världens bakut!! Och Mere är inte dåligt stark i bak om man säger så.  Rena katapulten! Jag flög fram åt höger och ramlade av, med huvudet först och magen mot marken. Och oturligt nog fastnade min högra fot i stigbygeln. Mere vände på något sätt och jag hamnade under henne och fick några sparkar lite här och var bla på vänster sida vid revbenen, där jag har så jäkla ont nu, men hon trampade iallafall  inte på mig. Jag vart släpandes efter några meter innan foten äntligen lossnade. Detta är ju skräcken. Att sitta fast i hästen och inte kunna komma loss. Dom flesta hästar blir ju rädda och springer och sitter man fast i stigbygeln hamnar man ju precis under hästen vid deras bakben och då kan det gå riktigt illa. Det är hårda sparkar då. Nu gick det ju bra, men foten kändes helt paj, måste ha blivit världens ryck i fotleden eller att den vart vriden på något konstigt sätt i stigbygeln. Sen lite mörbultad i kroppen givetvis. Mere sprang direkt in i boxen. Bushäst... Satt upp och hoppade några språng till innan vi gav oss, bara för att! Inte så smart kanske men jag hatar att känna att saker inte är ordentligt avslutade. På fredagen sen hade jag förberett allt på morgonen (som jag alltid gör när jag ska jobba) men jag kunde fan inte gå och det gjorde så otroligt ont! Så det vart till att vara hemma. Och foten var så jäkla svullen, vid själva fotknölen, Hästarna fick ledigt. På lördagen när jag vaknade kändes det mycket bättre i kroppen, men fortfarande en svullen, ond fot och inte så jag hade lust att rida, dessutom hade jag fullt upp den dagen iaf med stall och firande av släkt. Och sen på söndagen så var det ju tävling. Foten var mycket bättre, men då började jag istället få mer ont vid revbenen på vänster sida och det har hållt i sig nu. Men egentligen så ska jag inte klaga alls, för det finns dom som har det så mycket värre! Tänker på dig! <3
 
Sen till Blackie då. Han hade ju då ledigt både fredag och lördag. Sen när vi tog in honom på söndagen hade han tappat en framsko! Så typiskt! Så skickade till hovslagaren, som inte kan komma förrens torsdag. Så han får en vecka ledigt då. Men det kanske är bra också för honom! Dessutom passade det ändå ganska bra då jag kommer att jobba dubbelt onsdag/torsdag. Jag kommer först att jobba på Kga Kommun 6.30 - 16.00 sen hem och sova och sen till Hasselfors och köra truck 0.00 - 6.00 sedan in till KGA till 6.30 igen till 16.00 - hem, sova - HasselforsKGA så slutar vi ju tidigare på fredagar 13.15. Så kommer inte va i stallet alls dom dagarna. Men har min snälla Sören som fixar allt till hästarna!<3 
 
Sänk ljudet på videon, blåsigt även denna dag. Haha så kan ni ju bortse från min 387 "lugn" till Mere... ;)
Vart bara några små klipp på Blackie men lite ser ni ju hur det gick iaf, lite fler påen taggad Mere. =)
 
 
 
 
 

Min fina Mere!

Publicerad 2013-04-21

 
Älskar denna underbara häst! Hon ger mig så otroligt mycket. 
Idag var vi iväg på tävling. Egentligen skulle vi ju ha tävlat fälttävlan i Mantorp igår.. Men det vart ju som sagt inställt, så då anmälde jag mig till en "vanlig" hopptävling. 80 och 90 cm Clear Round i ridhus var det. Jag glömde inget, vi var i tid och Mere stod snällt i transporten (haha, chauffören kunde pusta ut)! Dom senaste gångerna har hon hållt på och trampat runt så och sparkat för minsta lilla och det har hon ju inte gjort tidigare. Idag vart det stallbandage, boots och transportskydd på alla fyra, för sist trampade hon på sig.. Sen provade jag även att ställa henne på andra sidan i transporten och det verkade funka bra! Hon stod så snällt. Hon betedde sig bra på tävlingen oxå. Inget stress, utan var lugn och trevlig även när vi skulle sadla. I 80 cm startade vi först! Usch va läskigt! Haha, men det gick bra! Hon blir ju alltid lite taggad på framhoppningen, som för övrigt idag var utomhus! Sen fick man skritta ner till ridhuset innan man skulle in på banan. Hon kändes lugn och fin inne i ridhuset, och LYFTER faktiskt på benen nu när hon hoppar. Och att hon skulle vägra eller stanna för något finns nog inte i hennes värld. Springa på sidan skulle de vara i sånna fall. Lite dålig rytm och hamna i fel galopp och korsgalopp ibland. Men hon skötte sig annars så fint så, felfri i den klassen! Och en fin rosett vid utgången!
 
 
 
 
I 90 klassen startade vi senare och det var mycket hästar och folk vid framridningen och framhoppningen. Men Mere har blivit så mycket coolare med det, hon stod helt lugnt och bara kollade. När vi väl kom in på framhoppningen vart hon lite väl på och det var studs både hit och dit. Men hon är inte alls sådär som tidigare, att hon bara vill ut därifrån, och står och stegrar vid insläppet, typ. Utan vi har kontakt...lite iaf! ;) Hoppar aldrig speciellt många språng med henne, eftersom hon bara blir hetare för varje gång.  Så blir 2 på varje ungefär. Inne på banan var hon grymt taggad och laddar så jäkla mycket på hinder ibland. (Syns kanske på videon) Och även där är det en balansgång att inte gå för fort eller sakta. Ibland blir hon ju att hon mer eller mindre bara står på stället och hoppar om man tar tag i henne. Men kommer man emot hindret och ger minsta lilla framåt tecken, då jäklar är det framåt också. Så man får ge så små hjälper hela, hela tiden. Men hon har blivit så mycket bättre med allt. Och hon verkar älska att hoppa verkligen! Så fort hon ser ett hinder är öronen spetsade och så laddar hon. Min fina Mere! Även i den klassen var vi felfria! Fatta vilken duktig häst jag har! <3
Och tack snälla Cissi för att du var med och hjälpte till. (Det är även hon som agerar kommentator i filmerna, om ni undrar) ;)
 
 
 
 
 
Två fina rosetter fick vi med oss hem! 
 
 
 

Mere i onsdags.

Publicerad 2013-04-20

 
Här kommer videon på Mere. Hon fick ju som sagt 5 bommar att kliva över. Och måste säga att hon blivit riktigt duktig på att se avståndet och ha koll på fötterna. Hon länger och kortar galoppen själv efter bommarna och är väldigt uppmärksam på vad som händer under fötterna på henne. Jag gör även mycket halter med henne, just för att hon ska vara med och vara uppmärksam på mig hela tiden. Hon blir ju lätt väldigt på och framåt och har lätt att tappa fokus på mig. Också är hon ju väldigt orolig i munnen, det är sällan att hon bara kan gå och ta stöd och söka sig nedåt, som tex. Blackie. På henne får jag hela tiden sitta och känna efter och ta och släppa i tygeln. Men hon skötte sig riktigt bra i onsdags! 
 
 
 
 
 

I onsdags!

Publicerad 2013-04-19

 
Red jag lite markarbete i paddocken på båda. Dom fick även kliva över lite bommar. Haha, eller Blackie fick 1 bom att koncentrera sig på och Mere fick 5 galoppbommar på volt. Det blåste storm, mer eller mindre! Så en busig Blackie iaf, men han skötte annars bra! Vart inte så mycket att vi gick över bommen iaf, för han tappade focus på formen och övriga ridningen då. Men han är så himla okomplicerad! Och gör ofta bara det man ber honom om. Och visst kommer han på vissa ideer, men säger man bara till honom och visar vad han ska göra, går han med på det. Typiskt valack om man säger så. Sen har han även sina dåliga dagar, men oftast är han sammarbetsvillig! Som vanligt var han mjuk och fin i munnen. Liten video på Blackie, både skötsam och lite bus... Haha, va en jätte rolig lapp på kortsidan som fladdrade till, så en bra anledning att busa tyckte Blackie. =) Men sänk för guds skull ljudet om ni inte vill bli helt döva, blåste som sagt storm! 
 
 
 
Meres video kommer lite senare!
 
 
 

Rast!

Publicerad 2013-04-17

 
Sitter på jobbet och har rast och kom på att jag faktiskt kunde blogga lite då! Kanske inte värsta inläggen, men några små rader om gårdagen! Blackie har stått i tre dagar nu, han var hyper, om man säger så. Lite knövel när vi skulle från stallet och sen var han mer i luften än på marken. Pep och hoppade. Men bara vi kom upp i trav lugnade han ner sig. Om hästarna är sådär pigga och framåt rider jag alltid med tyglarna i dubbelfattning och lägger ner händerna på manken och ser till att dom tar stöd tills dom rastat sig lite och kan gå normalt. Först då rider jag "normalt". Funkar väldigt bra! Efter det vart han mjuk och fin som han brukar, men fortfarande pigg! Väldigt dåligt underlag nu, eller det släpper på vissa ställen på vägen, så blir nog paddocken för hästarna i några dagar här framöver.
Mere fick ju då gå i paddocken. Vart mycket samlat för henne. Hon kändes ovanligt lugn och fin i munnen. Mycket galopp där jag försökte flytta in bakdelen på volt. Mycket svårare i vänster varv, men de ska vi träna på! I högervarv var hon mer mjuk och med på noterna. 
Efter jobbet blir det direkt till stallet. Båda ska gå i paddocken. :)
 
 

Jobb!

Publicerad 2013-04-14

 
Jobbade som sagt idag, tillsammans med Sören. Men vi körde en timme kortare än planerat 6.00 - 15.00. Volvon är fortfarande ute på vift så jag fick köra truck igen, men jag börjar faktiskt tycka det är okej! Dessutom är det så skönt när man jobbar med Sören för han hjälper till så mycket <3 så jag slipper åka o stressa runt och ha ont i magen... och prata i radion.... Nångång ska jag förklara lite tydligare hur jobbet funkar! =) 
Efter jobbet åkte vi til stallet och fixade, sedan red jag & Mere ut tillsammans med Cissi & MedinaMen det vart bara en kort tur med skritt och trav. Mere var piggelin! Ja herregud vilken energi, den får hon göra av med i veckan! ;) Blackie fick ledigt. Han har fått ett sår på höger bak och är svullen, väldigt ytligt och inget halt, men han fick vila iaf. Typiskt fullblod... Annars friska pigga hästar! Hoppas på varmt och sol nu i vekcan så det torkar upp på ridbanan...igen...
 
Sören plockar rätt i facken.
 
 
Haha, alltid lika glad när det är dax för kafferast...
 
 
En pigg Mere! <3
 
 

Jäkla väder....

Publicerad 2013-04-13

 
Snacka om deprimerande när man skulle upp imorse och det var helt vitt ute. Jag hade ju om sagt utsläppet, men jaja, det lär vell försvinna snart...förhoppningsvis. Usch jag hatar snö/regn/rusk..
Sören var med, så det gick snabbt och när alla var ute mockade vi och fixade till hästarna. Tänkte ju att Blackie & Mere skulle få en varsin lugn tur idag, men dom fick ledigt istället. Dom vart skodda för snart 2 veckor sedan och då fick dom inga snösulor och jag vill ju definitivt inte att dom springer och vrickar sig eller nått dumt. Nej usch nu får det vara slut på vintern! Imorgon jobbar jag i Hasselfors 6.00 - 16.00, tror jag det blir, tillsammans med Sören så jag slipper vara nervös över att prata i den läskiga radion....;) 
 
Haha. Den här bilden fick jag skickad till min telefon av Sören när jag jobbade. Trötta hästar! =)
 
 
Tycker deras bläsar är så fräna, Meres går åt vänster och Blackies åt höger. =)
 
 
Stackars Mere fick inte vilaså värst länge eftersom Blackie kom och bråkade med henne när han hade blivit uppjagad av Medina....haha....sur-Mere. <3
 
 
 

Hoppning!!

Publicerad 2013-04-12

 
Jag har glömt bort hur otroligt mycket jag älskar att hoppa! Dom senaste åren har jag inte direkt haft en häst att träna seriöst med, utan det har vart mycket grundutbildning och enkel hoppning. Givetvis hade jag ju Mere att träna med förra året, men då hade jag inte sån kontroll på henne, nu har hon blivit starkare och kan korta och länga galoppen och framförallt är hon inte lika stressad. Idag vart jag påmind hur kul det är med hoppning! Tyvärr vart det inga bilder eller filmer, trots att det var folk där, för det var så trist väder..
Blackie fick hoppa bara lite grann. La upp ett litet kryss med travbom framför på långsidan och en liten oxer på diagonalen. Han var lika okomplicerad som sist, men lite nonchalant. Över det lilla krysset klev han bara vissa gånger. Men några hopp fick vi till. Men tror vi behöver lite mer tempo för att han ska ta i lite och det vågar jag inte riktigt än, med tanke på hans sena. Jag tror egentligen inte att det är någon fara alls, för den har varit helt kall och ren under hela tiden jag haft honom, men för säkerhets skull! Annars var han fin och mjuk, lyssnade bra och skötte sig bara allmänt bra. Cissi & Medina var också med på banan och hoppade lite. Medina har inte alls hoppat mycket, men dom var duktiga! När Blackie var färdig hoppad, fick jag hoppa Medina lite. Dessutom första gången jag satt på den hästen. Vilken fin häst! Och vilken trav! Jag har ju mest ridit dessa små hetsiga fullblod, lite skillnad på gångarter. Inte ofta jag sitter på en sån häst. Jätte kul iaf! Medina hoppade helt ok! Sen red jag kanske inte henne superbra och fick henne inte riktigt upp och framåt, men såå roligt! =)
 
Sen var det ju lilla Meres tur. Min fina tjej! <3 Red på samma hinder som dom andra. Fast höjde lite. Mere är ju oxå lite nochalant, skiter i att hoppa ordentligt och ta i, utan slänger sig bara över. Så tyckte det var dax att höja lite så hon får lite mer krav på sig. Hon rev ett x antal gånger, och jag red inte ordentligt. Har ibland den känslan med Mere att när man kommer emot hindret blir hon mer "uppåt", tar man i henne står hon bara på stället, driver man blir det sken...typ.. Men idag fick jag henne tillslut att ta tag i hindret och kunde samtidigt hålla i henne. Lite mer tryck, och tillsist fick hon några bra hopp! Cissi var med och coachade, tack för det! Det är alltid bra att ha någon kunnig bredvid som ser vad som händer och som ser vad man kan göra bättre. Är otroligt stolt över Mere idag iallafall. Och hon har aldrig en tanke på att vägra eller inte bjuda på hindret. Men det är också en sak som jag vill att hon ska behålla, och då är det viktigt att man inte börjar hoppa för högt för fort så att hon blir osäker m.m. Nu verkar ju inte Mere ha någon direkt självbevarelsedrift över huvutaget, men ja...min lilla hoppetossa! <3
Dessutom var hon inte alls stressad idag, utan kunde lugn stå still mellan hoppen utan att slå med huvudet eller grejja med bettet, och det är nästan det absolut bästa! 
Stolt över båda mina fina hästar idag! Imorrn har jag utsläpp i stallet, då ska båda få gå ut på en lugn tur. Sen på söndag skulle jag egentligen oxå ha utsläpp men fick jobb i Hasselfors 6.00-16.00 så då var Felicia i stallet så snäll och tog det åt mig. =) Mere & Blackie får nog ledigt då. =) 
 
Fina Mere! Gud vad jag älskar denna häst! <3
(Korten är inte från idag). 
Lovisa är fotografen.
 
 
 
 
 

Liten snabb uppdatering!

Publicerad 2013-04-10

 
Blackie: Måndag; Gick i paddocken. Var inte direkt fokus på något speciellt. Känns lite så med honom nu, han kan dom grunderna som jag vill tex; halt(stå still), galoppfattning, flytta för skänkel, gas/broms m.m det allmänna om man säger så. Så nu känns det bara som vi helt enkelt behöver tid att lära känna och förstå varandra mer. Men givetvis utvecklas vi ju under tiden. Han kändes iallafall fin, trevligt stöd och lyssnade. Vi fick även sällskap av två andra hästar, så det är bra träning att rida tillsammans med flera hästar på ridbanan.
 
Tisdag; Blackie fick gå ut och trava/ galoppera den lite längre turen. Det är ju lite mer konditionsträning. Jaa, okej han har nog rätt bra kondition och vi rider inte så långt så han skulle bli trött, men det är början på! Meningen är ju bara att han ska få komma ut och bara gå och tänka framåt. Redan från början var han okoncentrerad och lite tjaffsig. Vi travade bortåt, och på hemvägen skulle vi galoppera. Men då började Blackie med det vanliga, att jag inte får ta i honom. Så antingen skulle han springa med huvudet rätt upp eller så vart det tvärstopp. Meningen var att vi skulle gå i en väldigt sakta galopp, där han lyssnar på tygel. När jag "bara" ska galoppera, kondition eller en längre sträcka brukar jag jämt rida med s.k brygga. Att man håller i båda tyglarna samtidigt, haha... Jag menar att man har dubbelfattning på tyglarna, givetvis, lägger dom i kors, ja, svårt att förklara! Man får så mycket mer att säga till om då  och man blir själv så mycket stadigare. När han började slå med huvudet tog jag i yttertygeln och tryckte med ytterskänkeln inåt, för att få honom på ytter sida (beroende på galopp). Och han gav med sig fort, och då blir han så himla fin alltså! 
 
Onsdag; Paddocken. Red bara igenom honom lite, inget speciellt. Han skötte sig super idag! Och har förresten gjort ett bra tag nu, har inte alls hållt på och ska vända eller dumma sig. Ibland känner man att han börjar tänka bakåt, men då visar jag bara bestämt att vi ska fram och då går han. =)
 
Mere: Måndag; Paddock, på vanligt bett (dressyrtränset) gick helt ok. Red igenom delar ur programmet och försökte fokusera mycket på att hon ska vara med, och snabb att lyssna. Tex halter, hon ska inte gå 2 meter till innan hon stannar. Eller göra nått halvdant skritt/trav. Från trav ska det vara SKRITT på en gång. Tycker hon vart riktigt alert och snabb på hjälperna. Vilket även kändes idag!
 
Tisdag; Paddock, red på pessoat. Rider ofta på det, för rider jag bara på vanligt bett blir hon efter ett tag bara stark och tjaffsig.Och det vill jag inte.Men vi red mest galopparbete. Haha, ska lära Mere att göra piruetter, så det tränade vi också lite på.  =) Men hon blir lätt för framåt och orolig i munnen. Väldigt samlad galopp överlag det passet. 
 
Onsdag; Red även idag på ridbanan. På vanligt bett. Ett tredelat eggbett. Mere verkade trivas väldigt bra med det. Idag tränade vi mycket på formen och stödet, som man sällan får av Mere. Men det kändes faktiskt jäkligt bra. Men jag e lite för mesig med henne ibland och jag driver alldeles för lite! Så ska definitivt höja kraven på henne. Och som jag skrev, vi körde mycket övergångar och hon svarade snabbt på en gång för hjälperna som vi tränade en del på i måndags.
 
Imorrn får vi se vad vi hittar på! 
 

Neeeeeej!!

Publicerad 2013-04-07

 
Mantorp har ställt in deras fälttävlan! Fy fan vad tråkigt!! Jag som faktiskt såg fram emot det....
Eventuellt skulle de ha tävling v 26 istället. Ehum, ja ett tag dit!
Det är vell tyvärr så det blir när det är sånt här väder. Mere och jag har ju ialllfall mer tid att träna innan debuten för iår. =) Får kolla om det finns någon annan passande terräng lite tidigare än v 26 kanske..
Annars idag var jag bara till stallet och mockade och tog in mina små fina pållar. Båda två var pigga och friska! <3
 
 

Ny header!

Publicerad 2013-04-07

 
Som ni kanske ser, fick ett litet infall och bestämde mig för att fixa en. Jag vart inte jätte nöjd med den, utan har några saker jag ska fixa, men typ så ska den vara! Så den får duga så länge, åtminstonde är båda hästarna med! =)
 
Ska tillägga också att det är Lovisas bilder som används i headern. Så grymt duktig att fota är hon! Här kan ni läsa hennes blogg! (Dock lite dålig uppdatering från hennes sida, tror jag! ;)) Men hon få skylla på att hon är mamma nu! 
 
 
 

Hoppning med Blackie!

Publicerad 2013-04-07

 
Här kommer en liten video med klipp från när vi hoppade igår. Så himla duktig va han! En riktig naturbegåvning! ;) Han är ju så himla okomplicerad, gör bara det man ber om, utan konstigheter! Så stolt över att jag har så fina hästar!
 
(Bortse från mina kommentarer i videon...)
 
 
 
 
 
 

Heldag i stallet!

Publicerad 2013-04-06

 
Ja, idag vart det verkligen det! Jag och Sören åkte från Laxå vid halv elva och kom hem 19.30.
Det var ju som jag tidigare skrev, arbetsdag i stallet. Vi städade på höskullen, slängde ut en massa gammalt hö och gick igenom hagarna. Det tog ju några timmar och efter det grillade vi korv och fikade, så mysigt så. Snälla Cissi hade mockat åt mig idag, så vi behövde bara fixa foder och vatten. 
Egentligen hade jag inte alls någon lust att rida idag, det blåste och var kallt osv. Men det är den enda dagen som Sören kunde vara med i stallet på typ en vecka och då ville jag alltså ha honom som hinderpersonal. Och nu när det går att rida på banan ska jag försöka hoppa lite mer, så då fick jag masa mig upp iallafall. Och det ångrar jag inte, gud va roligt det var! Haha, Mere var helt galen! Men hon verkar tycka det är himla kul att hoppa, hon bjuder på varenda hinder (lite för mycket) och så spetsade öron, sötisen! Och så lite hopp och studs och byten och piruetter, allt i ett! Men hon blir inte sådär stressad längre, utan är så pass lugn att hon lyssnar och kan gå fint emellan hindren. Även Blackie fick hoppa några gånger. Och jag tror inte att han är hoppad tidigare, iallafall inte mycket. Men som vanligt var han super cool och tyckte inte alls att det var något konstigt utan hoppade bara utan problem. Åh vad jag är glad över mina hästar! Dessutom filmade Sören lite, så ska lägga ihop klippen så det inte bara blir så korta klipp sedan kommer dom upp här. Så håll utkik! 
 
 

Mere i onsdags.

Publicerad 2013-04-05

 
I onsdags red vi på ridbanan. Och jag fick inte alls någon bra känsla. Jag kändes sne, Mere kändes sne, allt kändes bara ..bläää.. Inget roligt alls! Och jag kunde verkligen inte rida! Iallafall var Cissi vid ridbanan, så pratade med henne, men hon tyckte inte att det såg snett ut, (haha utom jag då). Så hjälpte hon mig lite från marken, vi skulle försöka flytta lite på volten i galopp. Men så fort jag rörde mig i sadeln trodde Mere att det var galoppombyte, haha, ja herregud. Mere gör något konstigt i vänster varv, hon tar lixom inte stöd på ytter, utan vrider huvudet inåt och släpper helt på ytter sidan. Inget stöd, ingen bra balans och det känns som hon lutar inåt. Känns inte så i höger varv. Till sist hoppade Cissi upp och kände lite på Mere, och även hon kände det. Men hon satt och red en stund i både skritt och trav. Hon red på volten i vänster varv och flyttade henne åt höger, (utåt). Mere är ingen lätt häst att bara sätta sig upp på och rida eftersom hon är så extremt känslig och orolig i munnen, dessutom väldigt framåt! Men Cissi red henne bra, och när jag sedan satt upp kändes hon mycket bättre med det. Så ska verkligen fortsätta att jobba med det,så jag får med mig hela hästen och får henne mer upp på ytter.
 
Tänk vilken tur att man har sånna människor i ens närhet, som jämt ställer upp och som finns där när man behöver någon att prata med eller bara vill veta att det finns någon som bryr sig. Att bara några få, rätt valda ord kan få någon att ändra inställning helt och hållet. Eller dom här små tipsen som förändrar allt! Jag hoppas verkligen att folk i min närhet känner att jag också försöker ställa upp för dom. För man har otroligt mycket att lära av varandra och alla är bra på något!
 
 
 

Vilka underbara, fina hästar jag har!

Publicerad 2013-04-05

 
Idag har vart en helt underbar dag verkligen! Började med jobb och sen direkt till stallet. Men jag har så svårt att ta det lugnt utan stressar ofta och vill fixa allt så fort som möjligt för att hinna med allt. Så idag försökta jag bara göra allt utan att tänka på tiden för jag hade verkligen inte bråttom, då vi slutar tidigare på fredagar, så slutade halv 2 idag och kunde stressa ner lite och fick en så otroligt bra dag! 
Mockade och fixade allt till hästarna först, sedan red jag Blackie han har blivit så lugn i stallet och står snällt och väntar medans jag gör iordning honom, (förutom att han blir lite sur när jag drar sadelgjorden). Står helt stilla när jag sitter upp och jätte duktig och väntar tills han får gå. Vi red ut och travade en ganska lång sträcka. Annars när jag travar, gör jag mycket halter, övergångar m.m. Men idag ville jag alltså bara att vi skulle trava framåt. Men jag ska tillägga att jag var extremt noga med att han skulle vara mjuk och ta stöd på bettet, han får absolut inte bita sig fast, för det är då han hittar på dumheter istället för att koncentrera sig på mig. Så redan från början när han tog tag lite i bettet tog jag tag tills han mjuknade. Och han var så himla fin och duktig och koncentrerade sig på mig trots att vi red på en helt ny väg. På hemvägen galopperade vi också lite längre än vanligt. Just när man fattar galopp ute, gör han en fin fattning, men sen hoppar iväg några galoppsprång, innan jag kan ta tillbaka honom, och få honom i form. Sista biten skrittade vi hemåt LUGNT och FINT. Tycker det är viktigt att han varje gång ser att det ska gå lugnt på hemvägen, där han ska kunna slappna av. Så himla fin är han! <3
Mere fick gå på ridbanan idag, med vanligt tredelat bett och i "tävlingstränset". Haha, jag har ju mina saker som jag ska ha till tävling som jag ska hålla så rena och fina, så då vill jag inte att dom används till annat än just tävling. Men jag har ju själv insett att man helst ska träna i samma utrustning som man ska tävla i, annars blir det ju inte som på "träning" när det väl gäller. Mere skötte sig jätte bra. Fick ett fint stöd på tygeln och jag kunde till och med sitta ner i traven...ibland! Haha, det ni! Nä, men jag kan verkligen inte sitta ner i trav och Mere har ju inte världens mjukaste gångarter heller. Men jag har ju märkt att har hon ett fint stöd och blir mer stabil i gångarterna är det tusen gångr lättare, men ja.. Jag får träna på det helt enkelt. Tur att man inte behöver sitta ner i i debutantprogrammet. Vi red igenom delar ur programmet och hon kändes väldigt sammarbetsvillig och positiv. Gjord några fina halter där hon lyssnade och VÄNTADE, även några fina travökningar tycker jag. Och faktiskt så ser jag fram emot tävlingen, just som det känns nu. Dressyren alltså, Hoppningen går som den går och terrängen får vi se om vi får rida. Men dressyren har jag ju haft ont i magen av...typ! Men ska som sagt bli roligt nu tycker jag! På slutet kändes hon lite stum och tog inte riktigt stöd, men det är typiskt Mere att stressa upp lite mer på slutet, men det var ingen stor sak så gjorde inte så mycket. 
Imorgon har vi arbetsdag i stallet, hoppas på fint väder!
 
Mina älsklingar! <3
 
 
 
 
 
 
 

Dålig uppdatering, jaaa!!

Publicerad 2013-04-03

 
Jag har börjat jobba nu, så det blir ganska sena dagar, vilket kommer leda till lite dålig uppdatering. Men ska försöka att iallafall skriva några dagar i veckan.
Min dag ser ungefär ut såhär nu: (vardagar alltså)
 
5.15 Ringer mitt alarm, går upp och gör mig iordning.
5.35 Åker till jobbet.
6.30 Börjar jobba. 
16.00 Slutar jag.
16.10 Är jag i stallet och mockar, rider m.m. 
ca 19-20.00 Brukar jag vara klar i stallet.
Efter det åker jag till Laxå igen, vilket tar ca 40 min. Och sen är det lite att fixa iordning innan jag går o lägger mig. Så det är ganska fulla dagar! 
 
Idag fick Blackie gå på ridbanan, han var suuuper fin! <3
Med Mere fick jag hjälp, av Cissi. Har haft en tråkig känsla med Mere att hon i vänster varv viker huvudet inåt. Och bara allmänt inget fint stöd. Cissi satt upp och hittade en väldigt bra lösning på det! Tusen tack för det!! Jag ska berätta mer om både Blackie & Mere, men det får bli nån annan gång, för nu ska jag sova.
Cissis blogg kan ni läsa här
 
Gonatt!
 
 
 

Senaste inläggen

Arkiv

Prenumerera och dela