Miljöträning

Publicerad 2012-04-06


Igår red jag Mere i paddocken, o hon va verkligen skitfin!
Gick stadigt i form i traven och även i galoppen i höger varv. Vänster varv har vi lite mer problem i, o hon blir lite tjaffsig, kör upp huvvet och bara slappnar inte av.

Ett annat problem vi haft har vart att när vi galopperat o sen ska trava eller skritta stressar hon upp sejj och gärna går och taktar och slänger lite med huvvet, men de har faktiskt blivit bättre. Har försökt träna mycket på de, just att vi först galopperar, sen skrittar tills hon lugnat ner sejj, sen galopperar och skrittar igen osv. just för att hon ska lugna ner sejj i galoppen och förstå att hon inte behöver få panik utan att de bara är lugnt efter galoppen. Vilket verkar funka! =)

Sen till rubriken! Miljöträning, efter jag ridit klart kom bästaste Mia o undra om vi skulle prova lite miljöträning, så sadlade av o på med en longergjord, repgrimma och lina. Mia hade hämtat 3 sånna här klar blåa höpåsar, eller IKEA kanske de e från början? Så vi började med att sätta fast en i longergjorden, Mere reagerade inte alls när man höll på o prasslade med den, så longerade jag lite, o hon va i stort sett helt obrydd fram tills vinden blåste upp i påsen, det tyckte hon var lite obehagligt och sprang iväg lite.
Till sist hade hon iaf tre st på gjorden, o Mia stod o bankade i en tunna, o kastade runt lite med den och rullade fram o tillbaka och duktiga Mere brydde sejj inte! Väldigt bra med miljöträning just för att dom inte ska reagera på minsta lilla, eller om dom fastnar i nått eller nått oväntat händer dessutom e de väldigt bra för självförtroendet för dom.

Sen körde vi även lite ledarskaps övningar, Mia e superduktig på just det här med horsemanship och förklarar skitbra så man verkligen förstår. Lite har jag ju kört med henne, just att hon ska stanna om jag stannar osv, men Mere e aningen nochalant, så man får vara rätt hård emot henne och kräva fullt fokus hela tiden, men det gick bra tillslut.

Hon är ju nått grymt lättlärd, precis som dom flesta andra fullblod. Men just det här att man gör nått en gång med henne och tycker hon då att det är okey då e de lixom de sen. Sequel va ju aningen tråkig me det, nog för hon var lättlärd, men sen kunde hon ju helt plötsligt komma på att "näe, det går inte" "det tänker inte jag göra" osv.
Så såsätt är Mere lättare.


Bild från gårdagens övningar! =)





Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Arkiv

Prenumerera och dela